(Luxe) kentekenplaten


Bent u één of beide kentekenplaten kwijt, dan kunt u nieuwe kentekenplaten aanschaffen bij ons. (De kentekenplaten worden gemaakt terwijl u wacht) U moet het originele voertuigbewijs en een geldig legitimatiebewijs laten zien. Als er op het voertuig 2 kentekenplaten zitten, worden er ook 2 nieuwe kentekenplaten verstrekt. Ook al is er maar 1 kentekenplaat vermist. We zetten op de nieuwe kentekenplaten een verhoogde duplicaatcode. Ook registreren wij de nieuwe kentekenplaten die we afgeven, omdat de oude zijn vermist.

Als iemand anders met de oorspronkelijke kentekenplaten overtredingen begaat, dan is de zichtbare duplicaatcode het bewijs dat u (eigenaar/houder) daarvoor niet aansprakelijk bent. De duplicaatcode op kentekenplaten is ook zichtbaar bij fotocontroles langs de weg. De duplicaatcode is een cijfertoevoeging die op de kentekenplaat en op de kentekenpapieren vermeld wordt. De duplicaatcode geeft aan hoe vaak er een kentekenbewijs voor het betreffende voertuig is afgegeven.

Kenteken voor personenauto’s, bedrijfswagens en aanhangwagens


De kentekenplaat voor voertuigen is voorzien van het EU-symbool met daarin het NL-teken opgenomen in de folie. De afmeting is 52 bij 11 centimeter. Per voertuig mag de kentekenplaatfabrikant niet meer dan twee kentekenplaten verstrekken (voor aanhangwagens één).

De kentekenplaten moeten volledig zichtbaar zijn. Er mogen dus geen koppelingen (trekhaken) of andere zaken het vrije zicht op de plaat belemmeren. Deze kentekenplaat is voor personenauto’s, bedrijfswagens en aanhangwagens met een maximaal toegestane massa van meer dan 750 kg.

Witte kentekenplaat voor aanhangwagens, caravans en fietsendragers


De witte kentekenplaat is voor getrokken materieel zoals aanhangwagens en caravans, waarvan de zogenoemde ‘massa leeg voertuig’ plus het maximum laadvermogen lager is dan 751 kg, en voor fietsdragers.

De plaat heeft geen EU-symbool en NL-teken. De kentekenfabrikant mag deze kentekenplaat onbeperkt leveren. Ook voorwerpen die het zicht op een kentekenplaat ontnemen, moeten een witte kentekenplaat hebben.

Motorkentekenplaat


De motorkentekenplaat is voorzien van het EU-symbool met daarin het NL-teken opgenomen in de folie. De kentekenplaat heeft een afmeting van 21 x 14,3 cm. Per motor wordt één nieuwe kentekenplaat verstrekt.

Bromfietskentekenplaat


Sinds 1 september 2005 hebben ook brom- en snorfietsen een eigen kentekenplaat. De kentekenplaat heeft een liggende uitvoering van 14,5 x 12,5 cm en een staande uitvoering van 10 x 17,5 cm.

De kentekenplaat voor bromfietsen heeft een gele ondergrond met zwarte tekens, die van snorfietsen een lichtblauwe ondergrond met witte tekens. De kentekenplaat heeft geen EU-logo, maar wel een hologram. Per bromfiets wordt één kentekenplaat verstrekt.

Alles wat bromt


De bromfietskentekenplaat moet u gebruiken voor alle voertuigen die onder de definitie van bromfiets vallen, dus ook bromscooters, brommobielen, fietsen met hulpmotor en elektrische steps.

Bijzondere kentekenplaten


Voor bromfietsen bestaan, net als voor personenauto’s, een aantal bijzondere kentekenplaten. Deze hebben dezelfde afmetingen als de andere bromfietskentekenplaten, maar hebben een andere kleur:

  • Handelaarskentekenplaat (groene ondergrond met zwarte tekens) o.a. voor bromfietsen in bedrijfsvoorraad waarvoor een proefrit nodig is.
  • Kentekenplaat voor aanhangwagens (witte ondergrond met zwarte tekens) voor aanhangwagens achter bromfietsen
  • Tijdelijke kentekenplaat (witte ondergrond met zwarte tekens)
  • Zevendaagsekentekenplaat (witte ondergrond met zwarte tekens)
  • Eendaagse kentekenplaat (witte ondergrond met zwarte tekens)
  • Exportkentekenplaat (witte ondergrond met zwarte tekens)

Het is niet verplicht om de exportkentekenplaat en eendaagse kentekenplaat te laten maken door een erkende kentekenplaatfabrikant. Het is nog toegestaan om het exportkentekennummer zelf te maken van een stuk wit karton ter grootte van een kentekenplaat met zwarte letters.

Voor bromfietsen bestaat geen historische kentekenplaat.

Taxikentekenplaat


Sinds 1 december 2000 zijn alle voertuigen voor taxivervoer verplicht de blauwe taxikentekenplaten te voeren. De reden hiervoor is de bestrijding van illegaal taxivervoer en het scheppen van duidelijkheid naar taxigebruikers. Is het voertuig niet uitgerust met deze platen dan mag het taxibedrijfbedrijf geen taxivervoer met het betreffende voertuig verrichten.

Handelaarkentekenplaat


Alleen verkrijgbaar voor erkende bedrijven in de auto- of motorbranche De nieuwe kentekenplaat voor erkende bedrijven in de auto- of motorbranche is uitgevoerd in het lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden o.a. gebruikt om klanten in de gelegenheid te stellen proefritten te maken.

Kleine Amerikaanse kentekenplaat


De kleine, zogenaamde Amerikaanse kentekenplaat is uitsluitend bedoeld voor voertuigen met op het kentekenbewijs een vermelding dat deze kentekenplaat is toegestaan (Kentekenplaat model 18.2 toegestaan).

Donkerblauwe kentekenplaat


De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (personenauto’s, bedrijfsauto’s en motoren) met een “datum eerste toelating” in Nederland van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kentekennummer bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters.

Invoer historische voertuigen


Oldtimers krijgen (na invoer) automatisch een historisch kenteken als het voertuig een datum 1e toelating heeft van vóór 1 januari 1973. Met het historische kenteken mag het voertuig donkerblauwe (historische) kentekenplaten voeren. Dit geldt niet voor brom- en snorfietsen.

Sinds 1 januari 2001 kent de RDW automatisch aan ingevoerde personenauto’s een kenteken uit de serie 00-YA-01 toe. De personenauto moet echter wel een bouwjaar hebben tussen 1 januari 1973 en 1 januari 1978. De datum “eerste toelating” is bepalend en niet de fabricage datum of het bouwjaar. Met dit kenteken mogen de donkerblauwe kentekenplaten worden gevoerd. Deze procedure geldt alleen voor personenauto’s!